Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

KENWOOD TS-480 SAT&HX KAI TUNER SV1NL

Tο KENWOOD TS-480 SAT(HX) όσοι το έχετε (me too) εκτός ότι  το SAT έχει ενσωματωμένο TUNER μπορεί να συνδεθεί και με εξωτερικό αυτόματο tuner και cupler όπως τα γνωστά σε όλους μας  του στέφανου SV1NL.
Εδώ έχουμε ένα Θέμα με το παλιό tuner του στέφανου το 1KW  που έχω και εγώ.Δυστιχώς δεν συνεργάζετε με το 480.Ρώτησα τον πάντα πρόθυμο  στέφανο τι να κάνω αλλά σήκωσε τα χέρια ψηλά!
Με ενημέρωσε ότι  μόνο το καινούριο το RAN-306 παίζει με το 480.
Άλλο κουσούρι του 480 ΗΧ  όταν συνδεθεί σε εξωτερικό tuner-cupler απο 200W πάει στα 100,Ρώτησα και κάποιους φίλους αλλά το μόνο που μου είπαν ειναι πούλατο και πάρε το καινούριο.Το μικρό το 300W θέλει μια αντίσταση  σε κάποιο σημείο θα σας πεί ο στέφανος.
Όμως δεν το έβαλα κάτω, έψαξα στο internet  και βρήκα ένα σχέδιο του N2MU για το KENWOOD TS-570 αλλα με cupler to AH-4 της ICOM.
Λέω δεν το δοκιμάζω τι έχω να χάσω? Όντως δούλεψε αλλά και πάλι είχα ενα μικρό προβληματάκι.
Ε είπαμε να φτιάξουμε κάτι και να παίξει με την πρώτη δεν γίνετε!
Το πρόβλημα ήταν οτι στο ποδαράκι 5 που συνδέετε το ΜΠΛΕ καλώδιο για κάποιο λόγο επειδή έχει μια μικρή τάση δεν ενεργοποιείται το ΑΤ του 480.Όταν το καλώδιο δεν ήταν συνδεμένο το ΑΤ μια χαρά. Μετά μπορούσες να συνδέσεις κανονικά το μπλε καλώδιο και όλα μια χαρά ΑΨΟΓΑ!
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ? ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ? ΟΧΙ!!!
Βέβαια θα μπορούσα να βάλω ένα διακόπτη στο ΜΠΛΕ καλώδιο και αφού ενεργοποιήσω το ΑΤ να ανοίγω το διακόπτη και όλα ΚΑΛΑ!
Αλλά  αφού έκανα τόσο κόπο για να λειτουργούν όλα αυτόματα(σχεδόν) στο διακόπτη θα κολλήσουμε?
Εδώ είναι που λένε αμα έχεις καλούς φίλους ραδιοερασιτέχνες και ΧΡΟΝΙΑ μέσα στα σχέδια και στους πάγκους κάτι θα ξέρουν παραπάνω!
Έτσι ρώτησα τον καλό φίλο SV1BHD  Τρύφωνα και μου έδωσε ένα σχέδιο χρονοδιακόπτη με τρανζίστορ και ΡΕΛΕ.
Βρήκα σχέδια και με το γνωστό 555 αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα.
Το σχέδιο του τρύφωνα δούλεψε  άψογα  με μια μικρή αλλαγή στην τιμή του πυκνωτή στα 2200 μf (1000)  και αντι για το τρίμερ έβαλα μια σταθερή αντίσταση 150Κ.
'Ετσι ο χρόνος μέχρι την ενεργοποίηση του ΡΕΛΕ είναι γύρω στα 5sec.
Προλαβαίνεις άνετα να ανοίξεις το 480 και να πατήσης το ΑΤ!
ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ  AUTO
73

Δεν υπάρχουν σχόλια:

DxCoffee - Hamradio Magazine

DUST COVER

DUST COVER
ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ετικέτες

WORLD CLOCK

QRZ